Saçlarımız neden dökülüyor? sorusu için yanıtlar verelim. Saç dökülmesi bir yenilenme sürecinin parçasıdır. Özellikle sağlıklı insanlarda saçlarının %90 gibi bir kısmı devamlı olarak uzamaktadır. Daha sonra bu uzama evresi 2 -6 yıl aralığında devam etmektedir. Geriye kalan %10 gibi bir kısım ise saçlarında dinlenme evresidir. Bu evrede saçlar dökülmekte, dökülen saçların yerine yenileri çıkmaktadır. Özetle bu döngü insan hayatının sonuna kadar devam etmektedir. Bu bağlamda günlük 50-100 saç telinin bu döngüsel olay içerisinde kaybı normal sayılmaktadır. Peki, bu döngü devamlı olarak kendini yenileyen bir sisteme sahipse saçlarımızı kalıcı olarak neden kaybediyoruz?
Saçlarımız neden dökülüyor?
- Genetik yatkınlık.
- Kozmetik ürün kullanımı.
- Bilinçsiz yapılan saç bakımları.
- Kadınlarda doğum.
- Hormon etkisi.
- Fiziksel ve duygusal stres.
- Hücrelerin fonksiyonlarını kaybetmesine bağlı dökülmeler.
- Demir eksiklikleri, protein yetersizlikleri ve ağır enfeksiyonlar.
Bu ve benzeri gibi nedenler saç dökülmesine neden olurlar. Ve çok sık karşılaşılan nedenlerin sadece birkaçı olarak gösterilebilirler. Bu nedenler yukarıda bahsetmiş olduğumuz yenilenme döngüsünün yapısını bozan ve buna bağlı olarak kalıcı saç dökülmelerine sebebiyet veren durumlardır.
Normal dökülmenin birçok nedeni bulunmaktadır. En belirgin ve en çok karşılaşılan nedeni erkeklik hormonu kaynaklı olanları olmaktadır. Testosteronu, dihidrotestosterone dönüştüren 5-Alfa Redüktaz enzimi normal dökülme sürecinde başrol oyuncusu olarak gösterilmektedir. Bu dökülme erkeklerde ve kadınlarda sıkça görülmektedir. Genellikle erkeklerde tepe bölgesinin daha fazla açılmasını, bu bölgenin hormonlardan daha fazla etkilenmesine bağlayabiliriz. İnsan ömrü boyunca şakak bölgesi ve ense bölgesinde saç köklerinin kalıcı olmasının yani dökülmemesinin sebebi de budur.
Saç dökülmesi herkeste neden görülmemektedir?
Yukarıda bahsi geçen hormonlar her bireyde bulunmasına karşın, bazı kişilerin saçları hiç dökülmemektedir. Bunun nedenini saç derisinde bulunan androjen reseptörlerinin sayısına bağlayabiliriz. Bu insanlarda bu resöpterlerin sayısı normal değerlerin üzerindedir. Çünkü, DHT’nin (Dihidrotestosteron) testosterona oranı bu noktada belirleyici faktördür. Ve bu oran ne kadar fazla olursa saç dökülmesi o kadar hızlı gerçekleşir. Özetle hormonun miktarından ziyade, DHT’nin ne oranda üretildiği saç dökülmesinin gidişatını belirleyen en önemli unsurdur.
Saçlarımız neden dökülüyor? sorusuna cevap aradık, bilgiler verdik. Umarız faydalı olmuştur.